blog
Kind erfgenaam ondanks partner
Wees alert
Als je niet alert bent kunnen dingen heel anders lopen dan je wilt.
Dit blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Den Haag.
Een samenwonend stel sloot in 2003 een samenlevingscontract en stelde testamenten op.
In de testamenten werd bepaald dat de partner, met wie men niet getrouwd of geen geregistreerd partner was, als enig erfgenaam werd benoemd. Maar dan wel onder de volgende voorwaarden:
· ongehuwd en niet als partner geregistreerd;
· zonder achterlating van afstammelingen en
· zonder dat ten tijde van het overlijden de gemeenschappelijke huishouding is verbroken.
In 2004, dus al een jaar later, werd een zoon geboren. De man overleed in het jaar 2013. Het jongetje was toen dus negen jaar oud.
Volgens het wettelijk erfrecht was hij de enige erfgenaam. Zijn moeder deelde niet in de nalatenschap van haar vriend. Op de eerste plaats omdat zij geen wettelijk echtgenoot was en het testament sloot haar ook uit als erfgenaam. Zij was immers alleen (enig) erfgenaam als zij en haar vriend geen afstammelingen hadden gehad. En er was een kind.
Het gevolg was dat de hele nalatenschap ad € 266.904 aan het zoontje werd toegerekend. Omdat een kind een veel lagere vrijstelling voor de erfbelasting heeft dan een echtgenoot, was er in dit geval ruim € 26.000 meer aan erfbelasting verschuldigd. En het hele vermogen van de man ging naar zijn zoon.
Wiens fout?
Bij dit verhaal krijg ik het gevoel dat het samenwonende stel niet goed wist wat er precies in het testament stond. Of was de omschrijving ‘zonder achterlating van afstammelingen’ wel wat ze bedoelden? Misschien was het de bedoeling dat, bij de aanwezigheid van kinderen, zowel de partner als de kinderen erfgenaam zouden zijn. Was dit een slip of the pen van de notaris en dachten deze mensen dat zij het goed geregeld hadden?
Deze gedachten komen vooral bij mij op omdat er slechts een korte tijd tussen het opmaken van de testamenten en de geboorte van het kind zat. Als deze keuze bewust gemaakt zou zijn, had het voor de hand gelegen om direct na de geboorte van het kind de testamenten aan te passen.
Testamenten zijn ook voor vakmensen moeilijk te lezen, laat staan voor een leek. Als uw notaris een ontwerp van een testament voor u heeft gemaakt, lees het dan heel goed door. Doe er desnoods meerdere dagen over en stel heel veel vragen. Wees er van overtuigd dat u de inhoud goed begrijpt en overeenkomstig uw wensen is.
12 October 2016, Gepost door Peter Meijne